Vad är grafisk design?

Det finns nog ingenting som vi upplever så mycket av i vårt vardagliga liv som grafisk design. Det finns överallt, för att sälja saker, för att informera, för att inspirera och för att presentera. Men vad är då grafisk design egentligen? Många har en svag uppfattning om vad det kan tänkas vara men kanske inte förståelse över hela konceptet. Därför tänkte vi idag presentera det vi jobbar med, alltså grafisk design.

Grafisk design i ett sätt

En grafisk designer arbetar med att kombinera ihop innehåll, bilder, designelement och illustrationer för att ge användaren av det som skapats den bästa möjliga upplevelsen. Den grafiska designern kan också ha kunskaper inom att skapa dessa illustrationer och designelement, men att vara grafisk designer är inte alltid samma sak som att vara illustratör och vice versa. Vi hittar grafiska designers överallt och alltså även grafisk design. Tidningar är ett klassiskt exempel på något som kräver grafisk design då bilderna och innehållet spelar lika stor roll, till skillnad från ex. böcker där det ofta endast är innehållet som behövs. Hemsidor och olika digitala lösningar behöver också denna typ av organisering och strukturering för att vara så användarvänliga som möjligt.

Något annat som är viktigt inom grafisk design är branding. Branding är grafisk design som gör att allt ser sammanhängande ut. För företag är det viktigt att skapa sig en image utåt och då hjälper det att allt material såsom visitkort, hemsidor och tryckmaterial hänger ihop och liknar varandra. Detta skapar ett mer professionellt intryck och höjer förtroendet för företaget bland kunderna.

Utbilda sig till grafisk designer

De flesta grafiska designers idag har ingen gedigen utbildning vid ett universitet. Detta beror på att förr fanns det få utbildningar som inriktade sig på detta. Nu för tiden är det annorlunda och det finns massvis av vägar att lära sig. Ett är att ta en yrkesutbildning eller via universitet, och ett annat är learning by doing. Det är ett av de absolut bästa sätten att bli bra på vad som helst. Så länge du tycker det är roligt och ser lärandeprocessen som någonting utvecklande kommer du bli bättre och bättre.

Det finns också massvis av designers som har gått en mellanväg mellan skola och jobb. Antingen genom att de studerat en längre utbildning och hoppat av, eller gått kortare kurser inom något specifikt ämne. Oavsett tillvägagångssätt kommer du bli en jätteduktig designer så länge du har den inre viljan!

Ge bort hemsida i julklapp<< >>Enkla tips för en framgångsrik webbshop

About the author : Kodaform

Leave a Reply

Your email address will not be published.